Imaginează-ți viața fără efectele psoriazisului

Imaginează-ți viața fără efectele psoriazisului

2018-01-26 08:38:22

România se află pe unul dintre primele locuri în Europa la numărul persoanelor afectate de psoriazis, circa 4% din populație. Aproximativ 400.000 de români suferă de psoriazis, iar tot atâția sunt nediagnosticați, datorită neinformării asupra aspectelor bolii și fricii de a merge la medic.

Te numeri printre ei? Imaginează-ți viața fără efectele psoriazisului. Încearcă CRYOsauna, tratament non invaziv, care elimină mâncărimea și reduce inflamația și bucură-te de efectele ei asupra pielii.

De cele mai multe ori, psoriazisul este confundat cu orice altă boală de piele, dar există și tendința pacienților de a confunda orice afecțiune a pielii cu psoriazis.

Psoriazisul este o boală de natură cronică şi acţionează pe o predispoziţie genetică. Nu mai puţin de 7 gene sunt implicate în apariția acestuia, dar boala poate să nu apară la generaţiile imediat următoare ale pacienţilor afectaţi, ci poate sări generaţii. Pe această predispoziţie genetică acţionează factorii declanşatori, printre care regăsim:

 • traumatismele;
 • infecţiile;
 • medicamentele (în principal beta-blocante);
 • estrogenii;
 • consumul de alcool și/sau tutun;
 • stresul psihic.

În cazul psoriazisului, autoagresiunea sistemului imunitar duce la o inflamație cronică a pielii. Aparent, ca răspuns la stimulul inflamator, keratinocitele își măresc rata mitotică. Rezultatul este o reînnoire a pielii în medie de cinci până la șase zile, comparativ cu aproximativ o lună pentru pielea sănătoasă. Procesul normal de uzură al pielii este întrerupt și rezultă formarea solzilor. Zonele afectate de piele, delimitate brusc, sunt însoțite de multe ori de mâncărimi foarte severe.

E necesar să facem distincție între diferitele tipuri de psoriazis, acestea se disting după localizarea sau aspectul leziunilor:

 • Psoriazisul în plăci, tipic (psoriazis vulgaris). Este cea mai frecvent întâlnită formă de psoriazis, aproximativ 8 din 10 persoane cu psoriazis au acest tip. Aceasta se manifestă prin porţiuni de piele îngroşată, cu aspect solzos și tentă albicioasă, argintie sau roşiatică, ce se pot dezvolta pe orice regiune a corpului, în special pe coate, genunchi, scalp şi zona lombară.
 • Psoriazis inversat - apare de obicei în zona axilei, în jurul organelor genitale şi sub sân. Este caracterizat de apariţia unor pete roşiatice şi netede, mai mult umede decât uscate şi este întâlnit frecvent la persoanele supraponderale. Poate fi agravat de transpiraţie şi de frecarea pielii din cauza zonei în care se manifestă.
 • Psoriazis pustulos - apare ca umflături umplute cu puroi neinfecțios (pustule). Acesta poate fi localizat, de obicei la nivelul mâinilor și picioarelor, dar pe scară largă apare aleator pe orice parte a corpului.
 • Psoriazis gutos - afectează aproximativ 10% dintre persoanele cu psoriazis, în special copiii și adolescenții și apare sub forma unor leziuni punctiforme de culoare roșie, cu aspect de scoarță.
 • Psoriazis eritrodermic -  este o formă rară, inflamatorie de psoriazis și afectează cea mai mare parte a corpului. Se manifestă prin apariția unor zone mari de culoare roșie, inflamate, febrile, tumefiate și dureroase de pe care pielea se cojește. Este una dintre cele mai grave forme de psoriazis şi, netratată, îți poate pune sănătatea în pericol.
 • Artrita psoriazică, care, după cum sugerează și numele, apare simultan cu inflamația articulațiilor. Pacienţii cu artrită psoriazică prezintă articulaţii dureroase, tumefiate, înroşite, iar dacă boala nu este controlată, se poate ajunge la distrugerea articulaţiei. Aproximativ 8% din persoanele cu psoriazis vor avea probleme și cu articulațiile.

Tipul de psoriasis de care suferă un pacient poate varia pe parcursul vieții, și mai multe tipuri pot apărea simultan. Psoriazisul timpuriu (începând cu a doua decadă a vieții) pare să fie mai puternic asociat cu genetica decât cel de tip târziu (deceniile 5/6). Activitatea bolii poate varia destul de mult, deși este cunoscut că, în general, se desfășoară în perioade de criză. 

Deoarece psoriazisul nu poate fi încă vindecat, atenția principală se concentrează asupra tratamentului simptomatic. În afară de tratamentul local, frecvent cu unguente, medicamente cu efect sistemic, intervenții asupra sistemul imunitar, terapie foto și laser, se pot aplica și anumite tratamente spa și de sănătate. 

În ultimii ani, în spectrul terapeutic pentru psoriazis a apărut și Crioterapia întregului corp. Este practicată de multe centre de terapie și recomandată și de grupurile pacienților de psoriazis.

Rezultatele utilizării Crioterapiei în tratarea psoriazisului sunt foarte bune. CRYO HEALTH & BEAUTY recomandă ca o cură de tratament să fie de 2-3 săptămâni sau 25-30 de ședințe de CRYOsauna.

Agenții terapeutici aplicați local, cum ar fi unguentele, trebuie îndepărtați cu atenție înainte de a intra în CRYOsaună.

Studiile efectuate pe pacienții cu psoriazis arată că psoriazisul tipic, în plăci, reacționează cel mai bine la stimulul rece. Deja după câteva ședințe de CRYOsaună mâncărimea se reduce, iar plăcile cu solzi devine mai puțin intense, piele începe să se curețe. Se constată regresia focarului bolii, pielea nu mai este așa de roșie și fără mâncărime.

Cu toate că este mai dificil, Crioterapia a obținut rezultate bune, și în tratarea celorlalte forme de psoriazis, inclusiv o reducere a semnelor inflamatorii la nivelul articulațiilor afectate.

Efectul terapeutic poate să dureze câteva luni. De asemenea, este recomandat să se inițieze ședințe de CRYOsauna profilactic, nu doar atunci când începe o perioadă de criză.

Pentru ca tratamentul să fie considerat de succes, e necesar să acordăm atenția cuvenită factoriilor care declanșează boala, cum ar fi consumul de alimente luxoase și excesul de kilograme.

O importanță majoră pentru succesul terapeutic o are componenta psihologică a psoriazisului. Tulburările de procesare a stresului pot determina apariția simptomelor sau pot participa la inducerea lor, chiar și cu o anumită întârziere.

Este cunoscut și consacrat că conceptele monoterapeutice nu au produs niciodată succesul dorit de la tratament și că este recomandat să luăm în considerare și să acordăm o atenție deosebită factorii principali.

Integritatea pielii este deosebit de importantă pentru stima social, având un impact puternic asupra aspectului personal. Boala vizibilă a pielii afectează respectul de sine și poate afecta negativ integrarea socială.

Deși boala nu este contagioasă multe persoane evită să atingă un bolnav de psoriazis, iar sentimentul de izolare, odată apărut, poate duce la depresie și implicit la o calitate scăzută a vieții.  

Nu rareori psoriazisul este însoțit de probleme de sănătate suplimentare, de asemenea de importanță clinică.

Înainte și în paralel cu o crioterapia întregului corp, comportamentul problematic individual trebuie evaluat de către medic și, dacă este necesar, trebuie introdus și un psihoterapeut. Crioterapia ajută și la reglarea nivelului activității centrale și îmbunătățește calitatea somnului.

Suferi de psoriazis? Încearcă CRYOsauna, tratament non invaziv și bucură-te de efectele ei asupra pielii.

Comentarii* Câmpuri Obligatorii