Entorsele în sport și CRYOterapia

Entorsele în sport și CRYOterapia

2018-04-12 08:53:33

O entorsă este o leziune care se întâmplă atunci când unul sau mai multe ligamente sunt întinse sau rupte. Severitatea vătămării va depinde de numărul de ligamente implicate și dacă ruptura este parțială sau completă. În multe cazuri, entorsele nu necesită intervenții chirurgicale și pot fi tratate cu o combinație de odihnă, cryoterapie, compresie și ridicarea zonei afectate deasupra nivelului inimii.

Entorse frecvente în sport

Deși entorsele se pot întâmpla oricui - de exemplu, entorsa de gleznă, acestea se găsesc în cea mai mare parte la sportivi.  Cele mai comune entorse apar la gleznă, genunchi și încheietura mâinii.

Entorsa de glezna

Un studiu a constatat că entorsele gleznei sunt cele mai frecvente leziuni printre sportivii de liceu și că apar în toate tipurile de sport. Dacă participați la sport, probabil că nu este o surpriză, deoarece aproape orice  atlet care a suferit acest accident cel puțin o dată sau de două ori. O scindare a gleznei se poate întâmpla ca urmare a contactului cu o altă persoană sau a contactului cu suprafața de joc. Același studiu a constatat că ligamentul talofibular anterior (ATFL) este cel mai frecvent implicat într-o entorsă și într-o rată mult mai mare decât orice alt ligament de la gleznă.

Entorsa genunchilor

Există patru ligamente în genunchi care pot fi extenuate - ligamentul cruciat posterior (PCL), ligamentul cruciat anterior (ACL), ligamentul colateral medial (MCL) și ligamentul lateral colateral (LCL). Fotbalul, baschetul, lacrosul, hocheiul pe teren și jucătorii de fotbal sunt expuși unui risc sporit pentru o entorsă a genunchiului, deoarece aceste sporturi implică greutăți în timp ce îndoiți sau răsuciți. Cauzele suplimentare potențiale ale entuziasmului genunchiului includ impactul asupra genunchiului, oprirea bruscă sau schimbarea direcției și hiperextensia articulației.

Entorsa încheieturii mâinii

Entorsele închieturii mâinii sunt adesea cauzate de un impact cu suprafața de joc atunci când un sportiv se scufundă sau cade la pământ, întinde sau rupe ligamentele care leagă mâna cu antebrațul. Acest tip de leziune este cel mai frecvent întâlnită printre sportivii care participă la baschet, gimnastică și baseball. Scafandrii, schiorii și patinatorii prezintă un risc mai mare pentru entorsă la mână.

Simptome

Lezarea ţesuturilor duce la inflamare şi creşte permeabilitatea vaselor de sânge, urmate de scurgerea de fluid în ţesuturile moi din jurul gleznei. Celulele albe, responsabile de apariţia inflamării, migrează în zona respectivă odată cu creşterea fluxului sanguin.

Datorită cantităţii crescute de fluid in ţesuturi apare umflarea gleznei. Nervii devin mai sensibili; articulația este dureroasă şi uneori poate să apară senzaţia de pulsiune. Durerea se accentuează la palparea zonei afectate sau la mişcarea piciorului în anumite direcţii ( în funcţie de ligamentul care a fost lezat ), în timpul mersului sau în ortostatism. Roşeaţa şi creşterea temperaturii sunt generate de fluxul sanguin crescut.

Intensitatea simptomelor este corelată cu gradul leziunilor ligamentare:

• Entorsă de gleznă grad I – este cauzată de întinderea ligamentelor. Simptomele prezente sunt durere şi edem ( umflătură ). Majoritatea bolnavilor pot să meargă fără baston, dar nu pot fugi sau sări.

• Entorsă de gleznă grad II – este cauzată de ruptura parţială a ligamentelor. Edemul este mai pronunţat şi pot să apară vânătăi (echimoze) datorită sângerării sub piele. Pacienţii prezintă durere la mers, dar pot efectua câţiva paşi.

• Entorsă de gleznă grad III – cauzată de ruptura totală a ligamentelor. Glezna este dureroasă şi mersul este dificil. Pacienţii acuză o senzaţie de instabilitate la nivelul articulaţiei.
Vânătaia coboară pe picior, spre degete în următoarele zile datorită gravitaţiei care atrage sângele în direcţia piciorului.

Beneficiile cryoterapiei pentru entorse

Ce ar trebui să faceți atunci când credeți că aveți o entorsă? Răspunsul este că depinde. 

Scopul tratamentului este combaterea durerii şi accelerarea procesului de vindecare. Pentru că durerea este rezultatul inflamării, trebuie vizată în primul rând reducerea şi prevenirea apariţiei inflamării zonei.

Dacă sunteți îngrijorat de faptul că vătămarea ar putea fi ceva mai rău, consultați întotdeauna un medic pentru a confirma că aveți doar o entorsă. Dacă tratamentul entorsei este în ordine, întrebați-vă medicul sau terapeutul fizic despre cryoterapie.

Cryoterapia implică folosirea frigului terapeutic pentru a trata leziuni precum entorse, luxații, contuzii etc. 

Cu toate că ați putea să aplicați pachete de gheață sau să faceți o baie cu gheață, cryoterapia este mai utilă. Unele dintre beneficiile cryoterapiei sunt: potențialul de reducere sau eliminare a medicamentelor  analgezice și o recuperare mai rapidă.

Mai puține medicamente

În multe cazuri, cryoterapia oferă o ameliorare suficientă a durerii încât pot să ia mai puține medicamente pentru durere sau chiar deloc. Aplicarea frigului amorțește temporar zona afectată și încetinește impulsurile nervoase pentru a reduce senzația de durere. Dacă luați mai puține medicamente, puteți să evitați efectele secundare nedorite și să reduceți riscul de dependență de medicația contra durerii.

Recuperare mai rapidă

Combinația de compresie terapeutică rece și activă a demonstrat că reduce timpul de recuperare după o leziune sau o intervenție chirurgicală. Terapia cu rece ajută la regenerarea celular, vasoconstricție (combate fluxul sanguin crescut din zona afectată), reduce edemul, roşeaţa şi căldura.

După cryoterapie fluxul sanguin este intensificat și îmbogățit cu oxigen proaspăt și substanțe nutritive, ceea ce duce la vindecarea mai rapidă. Acest lucru este deosebit de important pentru sportivii care doresc să revină la o activitate normală mai repede.

Entorsa de gleznă

Un studiu Cryotherapy in ankle sprains, efectuat de John E. Hocutt, JR., M.D., Rebecca Jaffe, M.D., C. Roy Rylander, Ph.D., J. Kirk Beebe, M.D. si publicat în journals.sagepub.com, a arătat că cryoterapia înceuptă în decurs de 36 de ore după leziune, a fost statistic mai eficientă pentru recuperarea completă și rapidă decât terapia termică.

Treizeci și șapte de participanți finali au fost clasificați în funcție de gravitatea leziunilor și de folosirea crioterapiei (15 minute, de 1-3 ori pe zi) comparativ cu terapia termică (15 minute, de 1-3 ori pe zi) pentru cel puțin trei zile. Terapia a fost efectuată la mai puțin de o oră, de la unu la 36 de ore sau mai mult de 36 de ore după evenimentul traumatic. Entorsele au fost clasificate în cinci categorii pe baza gravității vătămării, însă în acest studiu sunt luate în considerare numai două categorii.

Pacienții dintr-un grup cu entorse de gradul patru (incapabili de a suporta greutate din cauza durerii) au atins activitate completă în 13,2 zile comparativ cu 30,4 zile într-un grup care utilizează cryoterapia la 36 de ore după leziune sau la 33,3 zile într-un grup care utilizează tratament termic. 

De aceea, utilizarea cât mai repede după leziune a cryoterapiei, continuată cu compresie adezivă, este un tratament eficient al entorsei gleznei, și  recuperarea completă este mai rapidă decât în cazul cryoterapiei la 36 ore de la leziune sau terapiei termice.

De asemenea, repaosul este necesar pentru a preveni agravarea leziunilor deja existente şi reducerea presiunii la nivelul ţesuturilor deja inflamate.

Imobilizaţi glezna într-un bandaj compresiv.

Ridicarea zonei afectate cât mai sus posibil ajută la absorbţia fluidului care s-a scurs în exces în ţesuturile gleznei. Ideal ar fi ca glezna să se situeze deasupra nivelului inimii.

Pentru deplasare este indicat să folosiți cârjele.Este important ca înaintea începerii exercitiilor să purtați o gleznieră. Ea oferă stabilitate mai bună iar contactul cu pielea ameliorează activitatea proprioceptorilor.

Recuperarea este completă atunci când pacientul poate să sară doar pe piciorul traumatizat fără durere sau instabilitate.

Pacientii care la 3 luni de la traumatism și după o recuperare completă și corectă mai au simptome, au cu siguranță o patologie asociată. Pentru entorsele a căror patologie este complexă se apelează la tratamentul chirurgical.

Dacă sunteți un sportiv, întrebați-vă preparatorul fizic  despre cryoterapie data viitoare când suferiți o entorsă sau orice alt tip de leziune care provoacă dureri și inflamații. 

CRYO Health & Beauty recomandă: primele 3 zile folosirea cryoterapiei întregului corp combinată cu cryoterapia locală, câte 2 ședințe/zi, la interval de minim 6 ore și apoi continuarea pentru încă 3 zile cu cryoterapia locală.

Comentarii* Câmpuri Obligatorii